2013. október 18., péntek

Batikoltunk~ avagy csináld te magad, ha máshogy nem megy :)

Hali~

Az elég hosszú címben igazából mindent elárultam, amit erről a bejegyzésről tudni érdemes :)
Diákszínpadunk új darabjában hippik leszünk és mivel nem találtunk megfelelő, szépen batikolt pólókat, páran úgy döntöttünk, akkor megcsináljuk magunknak!


Mit kell tenned, ha batikolni akarsz? / Hogyan batikolj?
1. Válassz ki egy lehetőleg fehér színű, minta nélküli pólót (az enyém feliratos, de mindegy), amire batikolni akarsz.
2. Keress egy kreatív-hobbi boltot, ahol lehet batikfestéket kapni (szigorúan batikfesték kell, textilfesték itt nem játszik!) és vásárolj be olyan színekből, amikből a pólód szeretnéd.
3. Készülj fel arra, hogy ez nem egy tiszta munka, mehet padlóra, asztalra, arcodra, kezedre is munka közben a festékből :/
4. Forralj vizet, öntsd ezt kisebb műanyag dobozokba (ahogy a képen is látszik, mi fagyisdobozokat és egy kis vödröt használtunk, teljesen megfelelt a célnak), de ne csurig, aztán szórd bele a batikfestékport, egy fél kanálnyi sót és keverd el valamivel (műanyagkanál, fapálcika, evőpálcika játszik - a festék megfogja, szóval ez egyből kuka, miután kész vagyunk), hogy egyenletes legyen a lé színe. Ha sötétebbre/intenzívebbre akarod, önts több festéket bele. 
5. Csavard a batikolni kívánt ruhadarabot össze egy hengerbe, jó szorosan. (Ezt nem tudom máshogy magyarázni... csavarj belőle egy hosszú tekercset...). Ha szeretnéd, hogy a festett részt fehér csíkok szabdalják, takard körbe az elkészült "hurkát" spárgával, vagy szalaggal, ott nem fogja színezni a festék.
6. Kezdve akárhonnan, mártsd a festékekbe,olyan sorrendben és variációkkal haladva, ahogy szeretnéd. Csak a képzelet szab határt :) Mi felülről lefelé dolgoztunk, nagyjából arasznyi csíkokban. Addig mártogasd, amíg el nem éred a kívánt színt, majd jó alaposan csavard ki és mehetsz a következő színre. A színek közti átfedés is jól néz ki.
7. Miután végeztél a színezéssel és kellőképpen kicsavartad belőle a színes vizet, készíts egy nagyobb vödörbe ecetes vizet és hagyd benne ázni 1-2 percig (az összecsavarást még mindig nem szedtük szét!), majd egy másik vödörben sima meleg vízben is áztasd meg, csavard ki jó erősen, szedd le a spárgát-szalagot-akármit és szedd szét az összecsavarást. 
8. Csipesszel akaszd ki száradni (szabadtér előnyben), 1 napig minimum.

És már kész is az egyéni, batikolt pólónk :)
Lessétek meg mi milyeneket csináltunk~ (felhasznált színek: karmazsin, sárga, zöld, bézs, kék)





Tiszta hippis, nekem nagyon tetszik :D

Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése